Radiátor méretezés

A fűtés korszerűsítés napjainkban többször hallatott felújítási szükséglet. Az energia költségek csökkentése, a fűtés rendszer megfelelő kialakításával elérhető. A radiátor méretezés mint sarkalatos pont nem mindenki számára értelmezhető. Nos, a design, és a funkció optimalizálására kívánom felhívni a figyelmet, mely nem lehetetlen!

Színes radiátor

Radiátor teljesítmény számítás

2009.09.03. 01:28 Isaac Mendez

Nem győzőm hangsúlyozni! Amit most leírok, attól mi még nagyon távol állunk az épületgépészettől, nem vagyunk gépészmérnökök. Alapvetően, amikor a szükséges teljesítményt, azaz a hőigényt számolja a szakember, több tényezőt vesz figyelembe.

Csak a leginkább említésre méltóbbakat:

- földrajzi fekvés, elhelyezkedés, (családi ház, panel lakás a 4. emeleten stb.)

- szigeteltség, (épület alapanyaga, szigeteltsége stb.)

- nyílászárók állapota, (rossz állapotú, új stb.)

- nyílászárók mérete, (ablak, erkély stb.)

- távfűtés, központi rendszer,

- kazán típusa - ez egymással kölcsönhatásban áll 

- fűtés rendszer típusa stb. stb.

 

Amit radiátor méretezés alatt értünk, ezen alapszik. A legfontosabb tényező minden esetben a funkció, tehát, hogy azt nyújtsa a fűtőtest, ami a komfortunkat szolgálja. Ne spóroljunk a szakemberen!

Ha ennyire egyszerű lenne a dolog, nos ....Nagyon egyszerű a képlet, a fűteni kívánt helyiség légköbméterét (hosszúság x szélesség x magasság) megszorozzuk 50-nel vagy 60-nal. Ez egy irányadó szám.

A gépészmérnők, gépész tervező gondosan átszámolgatja helyiségenként a zord idők külső hőmérséklete okozta hőveszteségre alapozva.

folyt. köv.

Szólj hozzá!

Címkék: radiátor radiátor méretezés fűtés rendszer gépész tervező radiátorméretezés gépészmérnök

A bejegyzés trackback címe:

https://radiatormeretezes.blog.hu/api/trackback/id/tr101356741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása