Radiátor méretezés

A fűtés korszerűsítés napjainkban többször hallatott felújítási szükséglet. Az energia költségek csökkentése, a fűtés rendszer megfelelő kialakításával elérhető. A radiátor méretezés mint sarkalatos pont nem mindenki számára értelmezhető. Nos, a design, és a funkció optimalizálására kívánom felhívni a figyelmet, mely nem lehetetlen!

Színes radiátor

Radiátor méretezés - Törölközőszárító radiátor 1

2009.11.06. 00:13 Isaac Mendez

A fürdőszobai radiátorok, vagy más nevén törölközőszárító radiátorok kitűnő megoldást kínálnak a fürdőszobánk fűtőtest megoldásaként. Mivel nem csupán a megfelelő hőérzetet biztosítják, így célszerűnek tartom, hogy a radiátor méretezéskor ezt is vegyük figyelembe. Ugyanis ha egy helyiség hőigényét kielégíti a választott fűtőtest, azonban mi nedves, vizes törölközőinket is szárítjuk rajta, nos a hatásfokát ezzel csökkentjük.

 

A törölközőszárító radiátorok, hagyományosnak tekinthető vonalvezetése a "létra" formátum. Ebben az esetben minimum két csatlakozási pont biztosított az előre menő és visszatérő ágnak, egy ponton felül pedig a légtelenítő dugónak. Bizonyos gyártók: Betatherm, HC-Term, Rad-Tech stb. 4 pontos G 1/2"-os csatlakozási pontokkal látják el a fűtőtestet, ilyenkor a hagyományos bekötést követően 1 ponton záródugó szükséges. A Zehnder legtöbb esetben szintén 4 pontos csatlakozást biztosít, viszont bizonyos modeljeiknél csupán két ponton alul, és felül a légtelenítő. A Zehnder és Vogel und Noot gyárt törölközőszárító radiátorokból középcsatlakozású kivitelt is, melynek alul középen 50 mm-es kötéstávolságú csatlakozási pontjai vannak. Ezeknél a modelleknél nem minden esetben lehetséges a fűtőbetéttel való kiegészítés ún. vegyes üzemre.

A jelenlegi radiátor piac egészét tekintve rengeteg hagyományos törölközőszárító radiátor közül lehet választani. A létra formátumú modeleket két csoportra osztanám, ívelt és egyenes kivitel. Amennyiben 30 cm szélességű ívelt radiátort keresne, azt javaslom döntsön egyenes kivitel mellett, hiszen a 60 cm - átlagosnak tekinthető - szélességű model esetében is alig érzékelhető a különbség, viszont az ívelt kivitelű radiátor ára magasabb. Alapvetően a gyártók többsége az egyenes kivitelt 40-45 cm kezdő szélességi mérettel gyártják. Az ívelt kivitelű törölközőszárító radiátorokat 50 cm kezdő szélességi mérettől. Egyébként a 60 x 125 cm méretű kb. 3-4 mélységű fűtőtest a legelterjedtebb. 

folyt. köv.

Szólj hozzá!

Címkék: radiátor radiátorok színes radiátor fürdőszobai radiátor radiátor méretezés törölközőszárító radiátor zehnder vogel und noot kötéstávolság betatherm hc term rad tech ívelt fürőszobai radiátor egyenes fürdőszobai radiátor folyt köv

A bejegyzés trackback címe:

https://radiatormeretezes.blog.hu/api/trackback/id/tr361503907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása