Radiátor méretezés

A fűtés korszerűsítés napjainkban többször hallatott felújítási szükséglet. Az energia költségek csökkentése, a fűtés rendszer megfelelő kialakításával elérhető. A radiátor méretezés mint sarkalatos pont nem mindenki számára értelmezhető. Nos, a design, és a funkció optimalizálására kívánom felhívni a figyelmet, mely nem lehetetlen!

Színes radiátor

Radiátor méretezés - Mekkora radiátor kell?

2011.05.02. 11:44 Isaac Mendez

Ahhoz hogy valaki tudja mekkora fűtőtestre, radiátorra van szüksége egy helyiségben, először is ismernie kell a helyiség adottságainak megfelelő teljesítmény igényt. A radiátor méretezés alap követelménye, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mekkora teljesítményre van szükség a befűteni kívánt helyiségben. Ez a teljesítmény adat. Ha ezt a teljesítmény adatot - melyet általában kilowatt-ban (kW), vagy watt-ban (W) szoktak megadni - tudjuk, az már kiindulási pont lehet. Ezt az adatot a gépész tervező számítja ki, a gépésztervben pedig szerepel. A radiátor méretezés tekintetében szükséges adatok ismeretének hiányában, ne akarjunk radiátort venni.

A leggyakoribb probléma az szokott lenni, hogy mindenki a legvékonyabb lapradiátor után ácsingózik, hiszen esztétikai szempontból valóban az passzolna leginkább a lakásában kialakított enteriőrhöz, lakberendezés szempontjából. Ám, ez az esetek többségében lehetetlen küldetés! A fenti képen látható fűtőtest kb. 13 cm mélységű (mondjuk úgy tokkal,vonóval a faltól mért teljes távolsággal.) Ez egy átlagos és elfogadható távolság. Kb. ennyit mindenképpen be kell áldoznunk. Ugyanis, minél vékonyabb egy radiátor, minél kisebb a mélysége, annál olcsóbb, viszont annál gyengébb a teljesítménye. Hiába nézzük ki az árlista elején az olcsó radiátorokat, és a szép laposakat, ha az nem megfelelő a lakásunkba, mert csak az alapvető funkcióját nem lenne képes teljesíteni, azaz, hogy fűtsön is a szép, karcsú radiátor. Persze aki nagyon ragaszkodik hozzá, megoldhatja keskeny lapradiátorokkal is a fűtését, ám garantáltan minden tele lesz radiátorral. Sokan azt hiszik, hogy az olcsó fűtés, a kinézett olcsó radiátorokkal megoldható, viszont ha azok a radiátorok nem megfelelőek? 

Ugyan ez a helyzet kondenzációs kazán esetében. Amióta kondenzációs kazánokkal próbálják megoldani a radiátoros fűtést, azóta pedig kimondottan lehetetlen megoldani esztétikus, keskeny lapradiátor felhasználásával a fűtésrendszer kialakítását. Alacsonyabb üzemeltetési hőmérsékleten dolgozik a kondenzációs kazán, így kb. 3x akkora fűtőtestekre van szükség. Miért? Ez majd kiderül legközelebb....

Ha kondenzációs kazánhoz kell radiátort hozzárendelni, akkor ezen a  képen látható sárga radiátor szokta teljesítmény követelmény tekintetében kielégíteni az igényeket. Ez a falra rögzített állapotában kb. 17 cm-t belógó radiátor egyébként sem egy szép darab, pedig ez a sík előlapú lapradiátor különben egy csodálatos fűtőtest, ha nem ilyen bődületes mélység mérettel jelenítjük meg otthonunkban. A másik lehetséges megoldás, hogy a hagyományos kb. 12 cm mélységű modellből nagyon hosszúak kerülnek elhelyezésre. Egy a lényeg, sok és nagy felületeken lesz radiátor a lakásban.

Szólj hozzá!

Címkék: lakberendezés méretek lapradiátor radiátor méretezés radiátorméretezés olcsó fűtés radiátor teljesítménye

A bejegyzés trackback címe:

https://radiatormeretezes.blog.hu/api/trackback/id/tr932871399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása