Radiátor méretezés

A fűtés korszerűsítés napjainkban többször hallatott felújítási szükséglet. Az energia költségek csökkentése, a fűtés rendszer megfelelő kialakításával elérhető. A radiátor méretezés mint sarkalatos pont nem mindenki számára értelmezhető. Nos, a design, és a funkció optimalizálására kívánom felhívni a figyelmet, mely nem lehetetlen!

Színes radiátor

Radiátor méretezés - Mekkora radiátor kell?

2011.05.02. 11:44 Isaac Mendez

Ahhoz hogy valaki tudja mekkora fűtőtestre, radiátorra van szüksége egy helyiségben, először is ismernie kell a helyiség adottságainak megfelelő teljesítmény igényt. A radiátor méretezés alap követelménye, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mekkora teljesítményre van szükség a befűteni kívánt helyiségben. Ez a teljesítmény adat. Ha ezt a teljesítmény adatot - melyet általában kilowatt-ban (kW), vagy watt-ban (W) szoktak megadni - tudjuk, az már kiindulási pont lehet. Ezt az adatot a gépész tervező számítja ki, a gépésztervben pedig szerepel. A radiátor méretezés tekintetében szükséges adatok ismeretének hiányában, ne akarjunk radiátort venni.

A leggyakoribb probléma az szokott lenni, hogy mindenki a legvékonyabb lapradiátor után ácsingózik, hiszen esztétikai szempontból valóban az passzolna leginkább a lakásában kialakított enteriőrhöz, lakberendezés szempontjából. Ám, ez az esetek többségében lehetetlen küldetés! A fenti képen látható fűtőtest kb. 13 cm mélységű (mondjuk úgy tokkal,vonóval a faltól mért teljes távolsággal.) Ez egy átlagos és elfogadható távolság. Kb. ennyit mindenképpen be kell áldoznunk. Ugyanis, minél vékonyabb egy radiátor, minél kisebb a mélysége, annál olcsóbb, viszont annál gyengébb a teljesítménye. Hiába nézzük ki az árlista elején az olcsó radiátorokat, és a szép laposakat, ha az nem megfelelő a lakásunkba, mert csak az alapvető funkcióját nem lenne képes teljesíteni, azaz, hogy fűtsön is a szép, karcsú radiátor. Persze aki nagyon ragaszkodik hozzá, megoldhatja keskeny lapradiátorokkal is a fűtését, ám garantáltan minden tele lesz radiátorral. Sokan azt hiszik, hogy az olcsó fűtés, a kinézett olcsó radiátorokkal megoldható, viszont ha azok a radiátorok nem megfelelőek? 

Ugyan ez a helyzet kondenzációs kazán esetében. Amióta kondenzációs kazánokkal próbálják megoldani a radiátoros fűtést, azóta pedig kimondottan lehetetlen megoldani esztétikus, keskeny lapradiátor felhasználásával a fűtésrendszer kialakítását. Alacsonyabb üzemeltetési hőmérsékleten dolgozik a kondenzációs kazán, így kb. 3x akkora fűtőtestekre van szükség. Miért? Ez majd kiderül legközelebb....

Ha kondenzációs kazánhoz kell radiátort hozzárendelni, akkor ezen a  képen látható sárga radiátor szokta teljesítmény követelmény tekintetében kielégíteni az igényeket. Ez a falra rögzített állapotában kb. 17 cm-t belógó radiátor egyébként sem egy szép darab, pedig ez a sík előlapú lapradiátor különben egy csodálatos fűtőtest, ha nem ilyen bődületes mélység mérettel jelenítjük meg otthonunkban. A másik lehetséges megoldás, hogy a hagyományos kb. 12 cm mélységű modellből nagyon hosszúak kerülnek elhelyezésre. Egy a lényeg, sok és nagy felületeken lesz radiátor a lakásban.

Szólj hozzá!

Címkék: lakberendezés méretek lapradiátor radiátor méretezés radiátorméretezés olcsó fűtés radiátor teljesítménye

Radiátor méretezés - Lapradiátor Plan T6

2010.02.12. 16:32 Isaac Mendez

A Plan T6 lapradiátor radiátor méretezés szempontjából, mondhatni multifunkcionális. A Vogel und Noot - gyártó - célja, hogy egyszerűsítse az installálását. Tehát, ha már kialakították a fűtés rendszer kiállásait kompakt, vagy másképpen fogalmazva átfolyósra, akkor is könnyedén felszerelhető, ha a kötéstávolság megfelelő. Ennél egyszerűbb a helyzet, ha közép csatlakozós kialakítás mellett döntöttünk. Véleményem szerint a középcsatlakozós kivitelezés a legesztétikusabb, és diszkrétebb mind közül. Ez esetben alul, a fűtőtest közepén 50 mm-es kötéstávolság szükséges kiállni a fűtés rendszer kialakításakor. Szimmetrikus lesz a radiátor optikai megjelenése. Szabályozásához termofejjel szükséges bővíteni. A termofej sehol sem számít alap felszereltségnek, viszont a Danfoss vagy a Oventrop gyönyörű és borsos árú design termosztát fejekkel igyekszik támogatni az egységességet. A neten megtalálható a Danfoss árlista és az Oventrop árlista egyaránt. Az említett gyártók design radiátor szelep kínálatára is érdemes egy pillantást vetni, ha időnk engedi. A Plan T6 lapradiátor megvásárolható beépített szelepes kivitelben is igény szerint, ez a modell egyszerűen Plan szelepes lapradiátor néven fut. A design radiátor bővebb infója, radiátor ár, méretek, radiátor teljesítménye: itt!

 

Szólj hozzá!

Címkék: méretek lapradiátor fűtés rendszer radiátorméretezés design radiátor vogel und noot kötéstávolság radiátor teljesítménye radiátor ár danfoss oventrop

Radiátor méretezés - Design radiátorok

2009.11.16. 21:32 Isaac Mendez

Többször hallottam már egy a Király utcában található design radiátorok forgalmazását szorgalmazó cégről. Nap mint nap elsétálok az üzlet mellett, így ma végre megnéztem a bővebb online kínálatukat. Nem csak design radiátorok szerezhetőek be tőlük, azonban az Antrax cég egyedülálló design radiátor modelljei nem engedik el az embert szó nélkül. Íme a két kedvencem:

 

 Oreste & Emma 

Sajnos erről a modellről a radiátor méretezés tekintetében sincs infóm. A fotóból megitélve, nyílván kieészítő fűtés - ezt úgy értem, hogy a nappalit önmagában nem képes a radiátor teljesítménye megfelően kifűteni. Ezt egy klubban, WC mellett tudnám elképzelni, pop art dekorációként. Magán szférában egy dinamikus loft lakás -szintén a már említett mellékhelyiség megjelölésének eszközeként jeleníteném meg. Mindenképpen fiatalos, és az ötletes dolgok támogatását élvező egyéniségek design radiátor megoldása.

Mister

Csúnyán: egy felakasztott szobainas- ez az ami először eszembe jut róla. Egyébként egy robot is lehet akár:D. Minden esetre akár törölközőszárító radiátor, a fürdőben, akár előszobafal, eltér a hagyományostól. Egy méretben kapható 34 cm széles és 156 magas, viszont az egyik esetben az alsó gyűrű csöveinek darab száma több, így az 900 Watt, a másik pediglen 700 Watt. Bekötés tekintetében a kötéstávolság paramétereit nem találtam meg. Színes radiátor is rendelhető, és egy design szelep is megilleti, szóval érdemes rá áldozni! Természetesen mindkét modell, nem a hipermarket kategória ár tekintetében.

Szólj hozzá!

Címkék: radiátor radiátorok színes radiátor radiátor méretezés radiátorméretezés design radiátor törölközőszárító radiátor kötéstávolság radiátor teljesítménye antrax radiátor ár design radiátorok

Radiátor méretezés - Törölközőszárító radiátor 2

2009.11.06. 00:15 Isaac Mendez

Mi a különbség a törölközőszárító radiátorok között?

Egyik különbség a már említett ívelt és egyenes kivitel a fürdőszobai radiátorok között. A másik az osztó és gyüjtőcsövek elhelyezkedése. A létra formátum engedi, hogy a vertikális és horizontális csövek egymásba érjenek, illetve egyes verziókban találkozhatunk olyan kivitellel is, mely merőlegesen metszi egymást, így növelve a mélység méretét.

A másik fontos dolog, hogy modellenként eltérő a csatlakozásmód, a kötéstávolság. A kötéstávolságot általában a szélességi méret mínusz x számot- x szám minden model tekintetében más - szokták megadni, miliméterben hagyományos bekötés esetén. Ennek megfelelően szükséges előkészítenie a fűtés szerelőnek a kiállásokat, egy előre menő és egy visszatérő ágat.

Amennyiben Ön csere előtt áll, és a lehető legkevesebb átalakítással szeretné ezt lebonyolítani, akkor fordítva kell keresgélnie. Tehát lemérni a jelenlegi kiállások középpontja közötti távolságot - kötéstávolságot, azaz az előre menő ág és a visszatérő ág csöveinek középpontjának távolságát.

 

folyt. köv.

 

Szólj hozzá!

Címkék: radiátor radiátorok fürdőszobai radiátor radiátor méretezés törölközőszárító radiátor kötéstávolság ívelt fürőszobai radiátor egyenes fürdőszobai radiátor folyt köv

Radiátor méretezés - Törölközőszárító radiátor 1

2009.11.06. 00:13 Isaac Mendez

A fürdőszobai radiátorok, vagy más nevén törölközőszárító radiátorok kitűnő megoldást kínálnak a fürdőszobánk fűtőtest megoldásaként. Mivel nem csupán a megfelelő hőérzetet biztosítják, így célszerűnek tartom, hogy a radiátor méretezéskor ezt is vegyük figyelembe. Ugyanis ha egy helyiség hőigényét kielégíti a választott fűtőtest, azonban mi nedves, vizes törölközőinket is szárítjuk rajta, nos a hatásfokát ezzel csökkentjük.

 

A törölközőszárító radiátorok, hagyományosnak tekinthető vonalvezetése a "létra" formátum. Ebben az esetben minimum két csatlakozási pont biztosított az előre menő és visszatérő ágnak, egy ponton felül pedig a légtelenítő dugónak. Bizonyos gyártók: Betatherm, HC-Term, Rad-Tech stb. 4 pontos G 1/2"-os csatlakozási pontokkal látják el a fűtőtestet, ilyenkor a hagyományos bekötést követően 1 ponton záródugó szükséges. A Zehnder legtöbb esetben szintén 4 pontos csatlakozást biztosít, viszont bizonyos modeljeiknél csupán két ponton alul, és felül a légtelenítő. A Zehnder és Vogel und Noot gyárt törölközőszárító radiátorokból középcsatlakozású kivitelt is, melynek alul középen 50 mm-es kötéstávolságú csatlakozási pontjai vannak. Ezeknél a modelleknél nem minden esetben lehetséges a fűtőbetéttel való kiegészítés ún. vegyes üzemre.

A jelenlegi radiátor piac egészét tekintve rengeteg hagyományos törölközőszárító radiátor közül lehet választani. A létra formátumú modeleket két csoportra osztanám, ívelt és egyenes kivitel. Amennyiben 30 cm szélességű ívelt radiátort keresne, azt javaslom döntsön egyenes kivitel mellett, hiszen a 60 cm - átlagosnak tekinthető - szélességű model esetében is alig érzékelhető a különbség, viszont az ívelt kivitelű radiátor ára magasabb. Alapvetően a gyártók többsége az egyenes kivitelt 40-45 cm kezdő szélességi mérettel gyártják. Az ívelt kivitelű törölközőszárító radiátorokat 50 cm kezdő szélességi mérettől. Egyébként a 60 x 125 cm méretű kb. 3-4 mélységű fűtőtest a legelterjedtebb. 

folyt. köv.

Szólj hozzá!

Címkék: radiátor radiátorok színes radiátor fürdőszobai radiátor radiátor méretezés törölközőszárító radiátor zehnder vogel und noot kötéstávolság betatherm hc term rad tech ívelt fürőszobai radiátor egyenes fürdőszobai radiátor folyt köv